Årets Nybyggare 2016

Stockholm 2016-11-01
H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade under tisdagen ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Nybyggare 2016.

Priset har till syfte att visa på den entreprenöriella kraft som finns hos våra nya svenskar. Det instiftades år 2000 av IFS, Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Målet är att skapa förebilder för alla nya svenskar som valt att starta eget företag. Likt våra utvandrare har dessa nya svenskar tagit spaden i egen hand för att försörja sig själva och de sina.

2016 års vinnarna är;
Moa Gurbuzer, Årets Nybyggare, Nystart
Moa Gurbuzer kom till Sverige 1970. Hon bor i Göteborg och grundade 2013 företaget MRG Wines, som producerar högkvalitativ alkoholfri champagne. Företaget har idag fyra anställda och omsätter 16 mkr.

Juryns motivering
Att starta ett företag utan att kunna sin bransch, men tack vara en högre vision lyckas övertyga mycket konservativa leverantörer att engagera sig, är en bedrift. Att dessutom gå från en trygg anställning vid 57 års ålder och sadla om är det få som vågar.
Hon har med ett brinnande engagemang lyckats få en av världens främsta champagneexperter att medverka till att producera ett unikt exklusivt och högkvalitativt alkoholfritt vin genom att förena traditionellt hantverk med modern teknik och svenskt entreprenörskap.
Moa Gurbuzer har brutit den allmänna uppfattningen om alkoholfria viner vilket återspeglas i företagets tillväxt. Detta gör Moa Gurbuzer till en riktig nybyggare.