Dalarna Årets Nybyggare 2016

Vinnaren av Årets Nybyggare 2016 i Dalarna blev Elyes Zidane, Forssa trafikskola AB

Elyes Zidane har genom att kombinera en traditionell bransch med nya affärsidéer rattat sitt företag mot framgång.

En trafikskola som lyssnar till kundernas behov
Forssa trafikskola i är en relativt nyetablerad trafikskola i Borlänge som drivs av Elyes Zidane, ursprungligen från Tunis. Företagsidén bygger på att vara lyhörd för kundens behov och skapa en god inlärningsmiljö, bland annat genom att erbjuda körlektioner på andra språk och speciallärare för personer med läs- och skrivsvårigheter. Genom det skapar man möjligheter till snabb och trygg inlärning.

Sedan starten i januari 2014 har Forssa trafikskola gått från en till att nu ha fyra bilar och fem anställda. Genom den goda utvecklingen har möjliggjort att trafikskolan öppnat en filial i Gävle, med samma fokus på kundernas behov av en god miljö för sitt lärande.

Inspiration från Wilhelm Moberg
Prisets namn kommer från Vilhelm Mobergs böcker de svenska nybyggarna som migrerade för drygt hundra år sedan. De lämnade ett fattigt land, för att bygga en ny tillvaro i Amerika. I dag ser vi liknande rörelser när människor lämnar sina hemländer, på grund av krig eller politiska situationer, för att komma till Sverige för att bygga ett nytt liv. Något som Anna Rosengren på Almi ser som en resurs:

– För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt behöver vi nya influenser. Det är viktigt att tänka på det, helst nu när det finns strömningar som inte ser positivt på invandringen.

Tiina Ohlsson är regiondirektör på Region Dalarna, som avslutande ord för prisutdelningen säger hon,

– Det är inspirerande att höra om er resa och att träffar kreativa, idérika företagare. Att skapa en god jordmån i Dalarna för entreprenörer är viktigt för oss, det vi vill arbeta för.

Fakta om priserna
Priserna delas ut i två kategorier: Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Årets Nybyggare får ett stipendium på 10 000 kronor från Almi och SEB.
Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen i syfte att lyfta fram goda exempel och förebilder.
Årets Nybyggare ska på relativt kort tid i Sverige ha lyckats i sitt företagande.
Årets Pionjär ska ha lyckats skapa ett tillväxtföretag med flera anställda.
Pristagarna i Dalarna går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige, instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
Det är stiftelsen IFS, som i samarbete med Almi Företagspartner GävleDala och SEB som för 9:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Dalarna
Prisceremonin hölls på residenset i Falun där Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna, delade ut priset.
Juryn bestod av: Maria Ines Ribeiro de San Juan, IFS-Rådgivare på Almi GävleDala
Maud Hallmans, Investment manager på Invest in Dalarna
Kerstin Bergman, Särskilt sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen Dalarna
Karin Andersson, Projektkoordinator Driv eget på Falun Borlänge Regionen
Anne Erkes, Företagsrådgivare på SEB