Dalarna Årets Pionjär 2016

Vinnaren av Årets Pionjär 2016 i Dalarna blev Paret Patricia och Marcel Molenkamp med sitt företag Lek Ute i Falun.

Familjen flyttade från Holland till Sverige och Dalarna 2003 eftersom längtade efter rymden som finns här. Det var dock i Holland som startskottet till företaget kom, när de upptäckte en populär trampbil modell större, en produkt som uppskattades även av barnen i Dalarna. Nu säljer de flera redskap för utomhuslek i sin webbutik och sin visningslokal på Ingarvet, så som studsmattor, lekstugor, fotbollsmål, springcyklar. För att hitta kommande storsäljare provar de sig fram med siktet på att hitta pärlor. De säger:

– Vi hade ingen aning om att det skulle blir så här stort ut eftersom i början ville vi bara att svenska barn också skulle kunna njuta av de trampbilar vi har hittat. Nu är vi på jämt på jakt av nya saker som kompletterar vårt sortiment.

– Folk har tröttnat på billiga leksaker, de vill ha snabb och bra service och snabba leveranser.

Att de erbjuder något som kunderna uppskattar, det visar den stadiga omsättningsökningen som fördubblats i tre år i rad.

Årets Pionjär: Patricia och Marcel Molenkamp, Lek Ute i Sverige AB
På en lokal arena med en global marknad har Patricia och Marcel Molenkamp på ett kreativt och lekfullt sätt skapat ett framgångsrikt nischat företag.”

Fakta om priserna

 • Priserna delas ut i två kategorier: Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Årets Nybyggare får ett stipendium på 10 000 kronor från Almi och SEB.
 • Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen i syfte att lyfta fram goda exempel och förebilder.
 • Årets Nybyggare ska på relativt kort tid i Sverige ha lyckats i sitt företagande.
 • Årets Pionjär ska ha lyckats skapa ett tillväxtföretag med flera anställda.
 • Pristagarna i Dalarna går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige, instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
 • Det är stiftelsen IFS, som i samarbete med Almi Företagspartner GävleDala och SEB som för 9:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Dalarna
 • Prisceremonin hölls på residenset i Falun där Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna, delade ut priset.
 • Juryn bestod av: Maria Ines Ribeiro de San Juan, IFS-Rådgivare på Almi GävleDala
  Maud Hallmans, Investment manager på Invest in Dalarna
  Kerstin Bergman, Särskilt sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen Dalarna
  Karin Andersson, Projektkoordinator Driv eget på Falun Borlänge Regionen
  Anne Erkes, Företagsrådgivare på SEB