Gävleborg Årets Nybyggare 2016

Vinnaren av Årets Nybyggare 2016 i Gävleborg blev Salar Saidi.

Salar Dental Laboratoriet AB drivs av Salar Saidi som kom till Sverige från Iran som 16-åring. Efter att han utbildat sig till tandtekniker beslöt han sig för att ta över ett Tandtekniskt labb i Sandviken. Den tidigare ägaren, Rolf Larsson, som skulle gå i pension. Under en period arbetade de sida vid sida för att övergången skulle vara så smidig som möjligt. Salar Saidi berättar att han är tacksam för att Rolf tog den tiden och engagemanget för att han skulle få en bra start i företagandet.

– Rolf presenterade mig för alla sina kunder och såg till att alla praktiska arbetsverktyg skulle finnas kvar efter honom, kunde föras över till mig. Det är inte lätt att starta företag, så jag är mycket tacksam för det.

Än så länge arbetar han ensam i företaget men han siktar på att kunna anställa personal inom några år.

Inspiration från Wilhelm Moberg

Prisets namn kommer från Vilhelm Mobergs böcker de svenska nybyggarna som migrerade för drygt hundra år sedan. De lämnade ett fattigt land, för att bygga en ny tillvaro i Amerika. I dag ser vi liknande rörelser när människor lämnar sina hemländer, på grund av krig eller politiska situationer, för att komma till Sverige för att bygga ett nytt liv. Hans Astorin, VD på Almi GävleDala säger:

– För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt behöver vi nya influenser. Det är viktigt att tänka på det, helst nu när det finns strömningar som inte ser positivt på invandringen.

Motiveringar

Årets Nybyggare: Salar Saidi med företaget Salar Dental Laboratoriet AB, med säte i Sandviken

”Årets Nystart är ett utmärkt exempel på att det går att köpa ett befintligt företag, och därefter, med stor social kompetens och yrkesskicklighet ta över och utveckla både kundstock och produkter.

Årets Nystart är en duktig företagare som har koll, helhetstänk i sitt företagande och planer för framtiden.”