Äntligen en vinnare som säljer kebab!

Vinnare till Årets Nybyggare – Pionjär i Sörmland är Rimon Yakoub.  Det brukar ofta sägas att kebab eller pizza är nidbilden av en invandrarföretagare. Men de finns – och här har vi en framgångsrik sådan.
Vinnare till Årets Nybyggare-Nystart är Jorge Mondaca. Hans företag ”Major Bygg” erbjuder det mesta inom bygg och renovering.

sormljorgem1-438

Årets Nybyggare Nystart:

Jorge Mondaca kommer från Chile och har varit i Sverige sedan maj 2005. Han är gift och har 4 barn.

I jan 2008 startade Jorge sitt företag ”Major Bygg” inom byggbranschen. Företaget erbjuder det mesta inom bygg och renovering såsom:

–          Utbyggnad av ett befintligt hus, nybyggnad uppförande av villor, garage, carport etc..

–          Renovering av t ex. kök, vardagsrum, badrum, tak, fasad, garage

–          Fönsterbyten och plattsättning

–          Målning och tapetsering

Verksamheten vänder sig till privatpersoner och företag i första hand i Eskilstuna med närliggande städer.

Finansiering av verksamheten löste Jorge genom lån från ALMI.

Första året redovisade verksamheten en förlust, men Jorge gav inte upp utan kämpade för sin verksamhet. Han beskriver sig som en envis person som alltid vill nå sina mål i livet. Han brinner för sitt företagande och säger att hans arbete inom yrket gör honom väldigt glad.

Under år 2009 började det vända för Jorges verksamhet. Den redovisade i slutet av detta år en tillfredsställande lönsamhet. I år har verksamheten gått ännu bättre och Jorge har anställt 2 personer och har planer på att anställa en till.

Jorge uppger att han från början visste att det kommer att går bra. Detta beroende, enligt honom, på att han har lång arbetslivserfarenhet från flera länder och bred kunskap.

Juryns Motivering:

Jorge Mondaca driver sedan början på 2008 verksamheten ”Major Bygg” i Eskilstuna.

Jorge insåg efter kort vistelse i Sverige att de erfarenheter och kunskaper som han har med sig i bagaget gjorde att han kunde starta en byggverksamhet.

Trots begränsade resurser och vissa svårigheter under det första året har Jorge med en stark vilja, hårt arbete och med en beundransvärd envishet byggt upp ett framgångsrikt och lönsamt företag och därmed också skapat nya arbetstillfällen.

Av ovannämnda skäl tilldelas Jorge Mondaca priset som ”Årets Nybyggare – Nystart i Sörmlands län 2010”

sormlrimony1-438

Årets Nybyggare Pionjär

Rimon Yakoub kommer ursprungligen från Syrien, är gift, har 4 barn och har varit i Sverige i ca 24 år. Han har från hemlandet högskoleutbildning inom arabisk litteratur. Under sin utbildning på universitet arbetade han också i ca 3 år som lärare. Rimon kommer från ett familjföretag i Syrien, där hans pappa drev en livsmedelbutik under många år.

 

I Sverige och direkt efter att Rimon fick uppehållstillstånd gick han under 90 talet på en buss- och tunglastbil med släp utbildning. Efter avslutad utbildning sökte Rimon jobb som busschaufför utan framgång. Han bestämde sig därefter att starta ett eget företag.

Rimon tog i slutet av 90 talet över en livsmedelsbutik med hjälp av lån från släkt och vänner i Syrien. Han drev denna butik i ca 6 år.

 

I början av år 2006 tog han tillsammans med två kompanjoner över en fabrik som tillverkar kebab. Före övertagande arbetade 2 deltids-anställda och ägaren i företaget och verksamheten var öppen ca 15 dagar per månad. Den var nedkörd med dålig lönsamhet. Första året efter övertagandet gick också verksamheten med förlust. Men sedan har verksamheten gått bättre och bättre.

 

Från en omsättning på ca 3,2 miljoner år 2006 till en omsättning på ca 12 miljoner år 2009. Från 2 anställda år 2006 till 12 anställda nu. Dessutom har utbudet ökat, från en produkt (kebabspett) år 2006 till 7 produkter nu (kebabspett, färdig grillad kebab, falafel, köttfärs, fläskkarré, färdig grillad giros, kryddor).

 

Under 2009 flyttades verksamheten till en större lokal, företaget investerade i nya maskiner och inventarier. Företagsformen ändrades från handelsbolag till aktiebolag. Tidigare hette bolaget ”Jacob´s Kebab HB” och nu heter det ”Jacobs Kebab AB”.

Nämnas här bör också att Rimon under 2009 blev delägare i grossistbolaget ”Mälardalen Gross AB” som inriktar sig på försäljning av varor till pizzerior och restauranger.

 

Rimons resa som invandrarföretagare i Sverige beskriver han så här:

 

”Den började med rädsla och orolighet. Rädsla för att göra omedvetna fel p g a  språket, brist på kunskaper om det svenska ekonomisystemet och andra regler som man bör känna till som företagare. Men jag kämpade och försökte lära mig och nu kan jag mycket om företagandet i Sverige, säger Rimon. Han tillägger också att det viktigaste är att man vågar att satsa om man tror på sig själv och sin affärsidé.”

 

Juryns Motivering:

Rimon Yakoub driver tillsammans med två kompanjoner sedan 2006 bolaget ”Jacobs Kebab AB” och är delägare i grossistbolaget ”Mälardalen Gross AB” sedan 2009. Tidigare drev han egen orientalisk livsmedelsbutik.

 

Rimon har genom sin affärsskicklighet, erfarenhet av företagande, förmåga att se möjligheter till affärsutveckling, hårt arbete och stark vilja bidragit till utveckling av de företag som han medverkat i till framgångsrika företag.

 

I bolaget ”Jacobs Kebab AB” har idag verksamheten kontinuerligt utvecklats och kompletterats med nya produkter. Förutom att Rimon har bidragit till att skapa nya affärstillfällen, och därmed till tillväxten i Sverige, har han också blivit en inspirerande förebild för oss alla och även för de egna barnen, av vilka två redan är egna företagare.

Av ovannämnda skäl tilldelas Rimon Yakoub priset som ”Årets Nybyggare – Pionjär i Sörmlands län 2010”