Årets Nybyggare 2017

Årets Nybyggare
– Mohamad Godeh, Nablus Mejerier AB 

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade i oktober 2017 ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Nybyggare.

Motivering

Ett hundraårigt familjerecept och en längtan efter hemlandets mat lade grunden till Nablus Mejerier AB. Hantverkstraditionen från Nablus, staden i Palestina som är berömd för sin lokala ostindustri och med mjölk från skånska bönder har han skapat produkter som förutom i Sverige även säljs i såväl Danmark som Tyskland.
Som den enda producenten i Nordeuropa och leverantörssamarbeten med Sveriges största livsmedelshandlare har företaget stora förutsättningar att bli mycket framgångsrikt.
Mohamed Godeh erhåller priset Årets Nybyggare för att han på ett modernt sätt lyckats förädla hantverkstraditioner från sitt gamla land med lokala svenska leverantörer och skapat en verksamhet som förutom att engagera stora delar av familjen även skapat arbetstillfällen för sina f.d. landsmän.


Tips och råd från Mohamad Godeh

Mohamad menar att resan till det framgångsrika företag han driver idag har varit full av utmaningar, inte bara inom affärsvärlden, utan även på ett personligt plan. Familjen fick hjälpas åt att få företaget att fungera och alla fick ta olika roller. Idag, efter otaliga prover vid middagsbordet, har Nablus nio mejeriprodukter utöver Nablusosten som var startskottet. I och med detta har även kundkretsen blivit större. Det har emellertid varit svårt att etablera sig i det svenska företagarklimatet, menar Mohamad. I synnerhet när man startat från noll. Men han betonar samtidigt att de fått mycket hjälp på vägen och etablerat kontakt med många i det svenska näringslivet. Mohamad beskriver lyckan när IFS hörde av sig som nästan obeskrivlig.

– Det kändes som en bekräftelse på den tid och kraft vi hade spenderat på osttillverkning genom åren. Det finaste kvittot man kan få. Mohamad menar att anledningen till att han vann främst beror på deras unika lokala tillverkningsprocess som gör att samma produkt inte går att hitta med samma kvalité.

Mohamad avslutar med ett råd till personer som befunnit sig i samma situation:

– Att ha ett mål och jobba mot det har varit det mest berikande för oss som företag, menar han. Rådet till dem som befinner sig i samma situation som vi har varit i är att alltid hitta unika lösningar för de problem som möter dig.

Källa: Dagens Nybyggare nr.15