Årets Nybyggare och Årets Pionjär 2018 i Region Syd

 

Jared Christensen, Ekko Gourmet AB, utnämndes under måndagkvällen till ”Årets Nybyggare” och Deniz Yildirim, tretton 37 Development AB, utsågs till ”Årets Pionjär” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i Region Syd.

Jared Christensen fick ta emot utmärkelsen som Årets Nybyggare då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum på Residenset i Malmö. Jared grundade sitt företag då han inte hittade riktigt goda vegetariska och ekologiska rätter i butikerna. Det blev succé och idag finns produkterna i över 980 butiker runt om i Sverige samt exporteras till Norge, England och Australien. Företaget startades 2010 och omsätter drygt 10 miljoner kronor.

– Jared kom till Sverige efter att ha arbetat i en lång rad av länder. Med en i sin bransch genuin kunskap och med sinne för omvärlden och trender så har ett stabilt företag sakta men säkert vuxit fram. Jared har skapat en nisch i en erkänt svår bransch, en bransch som Skåne vill profilera. Med ekologiska produkter och klimatsmart mat har företaget framtiden för sig, säger Gustaf Lorentz, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Syd.

Vidare under kvällen fick Deniz Yildirim ta emot utmärkelsen Årets Pionjär. Efter en tuff uppväxt i Turkiet kom Deniz till Sverige, lärde sig språket, läste på universitet och byggde upp flera framgångsrika bolag. Företaget tretton37 grundade Jared 2010, en kreativ arbetsplats där man tar fram helt nya lösningar med ett innovationstänk som skapar väl utformad programvara som hjälper kunder att uppnå sina mest ambitiösa mål. Allt började med en dröm, en möjlighet och två års sovande på ett kontorsgolv på företaget där Deniz jobbade innan han hade råd med sitt eget boende.

– Deniz kom till Sverige i början av 2000-talet. Bakgrunden som elitsoldat är kanske inte den vanligaste men det har sannolikt bidragit till den fokus och den målmedvetenhet som krävs för att bygga upp ett framgångsrikt företag. Bolaget omsätter 140 miljoner kronor och har 134 anställda. Det är inget annat än mycket imponeran-de, säger Gustaf Lorentz.

Vinnarna från Region Syd kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 16 oktober.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Syd. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Gustaf Lorentz.

Den oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Gustaf Lorentz (Seniorkonsult, Gullers Grupp), Darja Smisovsky (Rådgivare, Almi Företagspartner Skåne AB), Greg Dingizian (entreprenör) Johan Glennmo (Vd och styrelseledamot i Danir), Rolf Hedman (auktoriserad och diplomerad Mentor, partner i Danji AB), David Henriksson (Chef Småföretagsmarknad SEB), Yasemin Arhan Modeér (VD Altitude Meetings), Lina Rönndahl (juriststudent och fd ansvarig Vinge Growth).

 

Nomineringskommitténs motivering

Årets Nybyggare 2018 – Region Syd

Vinnaren av Årets Nybyggare 2018 i region Syd kom till Sverige efter att ha arbetat i en lång rad länder. Med en i sin bransch genuin kunskap och med ett sinne för omvärlden och trender så har ett stabilt företag sakta med säkert vuxit fram. Pristagaren har skapat sig en nisch i en erkänt svår bransch, en bransch som Skåne vill profilera. Med ekologiska produkter och klimatsmart mat har företaget framtiden för sig.

Årets Pionjär 2018 – Region Syd

Vinnaren av Årets Pionjär 2018 i region Syd kom till Sverige i början av 2000-talet. Bakgrunden som elitsoldat är kanske inte den vanligaste men det har sannolikt bidragit till det fokus och den målmedvetenhet som krävs för att bygga upp ett framgångsrikt företag. I bokslutet för 2017 läser vi att bolaget omsätter 140 miljoner kr och har 134 anställda. Det är inget annat än mycket imponerande.

Läs mer om finalisterna i Region Syd