Årets nybyggare: takvåningar och franska delikatesser

Olivier le Febvre mottar idag utmärkelsen Årets nybyggare i Stockholm. Samtidigt får Borka Vujadinovic Babic utmärkelsen Årets pionjär.
Olivier belönas för att ha startat och utvecklat Maison le Gros som säljer och distribuerar franska delikatesser.

Borka får utmärkelsen för sitt framgångsrika arbete med att utveckla egna företaget Takvåningar AB. Olivier emigrerade till Sverige med sin familj i slutet av 2002. Han inledde efter några år företagarkarriären med att i lånad bil leverera frukt- och grönsakskorgar till företag.

I dag, efter tre års verksamhet, är Maison le Gros lönsamt och en framgångsrik leverantör av skaldjur, ostar och andra franska delikatesser. Oliviers vision är att göra ostron till en vardagsprodukt i stället för en lyxvara på svenska folkets matbord.

Borka kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien 1971, vid 10 års ålder. Efter utbildning i byggteknik och ekonomi startade hon sitt företag år 2000. I dag är det ett framgångsrikt byggföretag i en egen nisch – att bygga ytterligare våningar och andra utbyggnader på befintliga villor.

Borka har som kvinna och invandrare lyckats i en tuff bransch. Länsöverdirektör Katarina Kämpe överlämnar ikväll utmärkelserna och gratulerar vinnarna tillsammans med Jakob Hansson, distriktschef SEB Stockholm Syd.

Pristagarna går vidare som kandidater till priserna Årets nybyggare respektive Årets pionjär i Sverige som är instiftat av HMK Carl den XVI Gustaf. Utmärkelsen Årets nybyggare ges till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser startat sitt företag i länet.

Årets pionjär är ägnat för personer med utländsk bakgrund som lyckats utveckla ett tillväxtföretag i Stockholms län. Syftet med båda utmärkelserna är att lyfta fram goda exempel och förebilder samt att visa på ambition, vilja och värde.

Årets jury består av Thierry Dauphin och Mahmoud Pirouzram IFS-ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland, Jakob Hansson distriktschef SEB Stockholm Syd samt Sam Yildirim utvecklingsledare Länsstyrelsen i Stockholm.

Kontakt: Thierry Dauphin, 070-417 41 70, thierry.dauphin@almi.se Sam Yildirim, 08-785 54 40, sam.yildirim@lansstyrelsen.se