Årets Pionjär 2016

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade under tisdagen ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Pionjär 2016.

Mohammed Homman, Årets Nybyggare, Pionjär
Mohammed Homman startade sitt Nackabaserade dataprogrammeringsföretag Vironova år 2005. Företaget utvecklar programvara för identifiering, kvantifiering och bestämning av virus. Mohammed Homman fick idén under sina doktorandstudier på Karolinska Institutet. Företaget har idag 28 anställda.

Juryns motivering
Han identifierar ett problem och hade insikten att engagera experter från andra discipliner för att förverkliga sin vision. Att bryta förväntningar och ge sig ut på djupt vatten var inte helt självklart. Men med envishet och en unik förmåga till problemlösning lyckades han övertyga sin nära omgivning att investera i att snabbt och enkelt upptäcka virus. Han har lyckats samla några av Sveriges främsta forskare och programmerare, som möjliggjort flera internationella patent.
Mohammed Homman representerar den nya generationen av nybyggare, som fått möjligheten till högre studier i Sverige och dessutom drivs av entreprenörskapets utmaningar. Att han dessutom är en av få med utländsk bakgrund som också lyckats göra sitt företag publikt gör honom till en värdig mottagare av HMK Carl XVI Gustafs pris.