ED Bygg och Donyalabs Årets Nybyggare i Östergötland

Donyalabs från Linköping och ED Bygg från Norrköping är Årets Nybyggare i Östergötland. Ägarna, med bakgrund från Iran och Turkiet, har startat och drivit framgångsrika företag i sina respektive branscher. Priset delades ut idag av tf landshövding Magnus Holgersson på Linköpings slott.

 

Donyalabs AB får priset i kategorin ”Nystart” som premierar företagare som under en relativt kort tid i Sverige och med begränsade resurser startat och utvecklat ett företag.  Idén till företaget kom från en av grundarna, Mahiar Hamedi, som kom som nioåring till Sverige från Iran 1987.

Donyalabs byggdes sedan upp av de fyra delägarna Mahiar Hamedi, Koshi Hamedi, Martin Ekdal och Ulrik Lindahl. Affärsidén i korthet går ut på att optimera tredimensionell teknologi så att den kan användas av många olika användare. Företaget arbetar idag på en stor internationell marknad med kunder som Disney, Sony, Boeing och Sharp.

– Donyalabs är ett bra exempel på framgångsrik integration mellan olika kulturer, säger tf landshövding Magnus Holgersson. Med grundare och en ledning från Iran och Sverige har man lyckats kombinera det bästa av olika kompetenser och bakgrunder.

I kategorin ”Pionjär” som premierar företagare som skapat ett tillväxtföretag och står för nytänkande i sin bransch heter vinnaren ED Bygg AB. Eddy Demir kom till Sverige från Turkiet 1975 och hade företag i bland annat nöjesbranschen innan han år 2000 startade ED Bygg. Firman blev aktiebolag 2006. Företaget har kunder framför allt i Östergötland.

– Det är kul att se en uppstickare i en mycket föränderlig bransch, säger Magnus Holgersson. ED Bygg är ett företag som under de senaste åren lyckats mycket bra när andra drabbats hårt av den ekonomiska krisen.

Vinnarna blir Östergötlands bidrag när Årets Nybyggare i Sverige koras med prisutdelning av kung Carl XVI Gustaf i oktober.

02