Frisörföretagare och klackbar i Gävleborg

Ivan Lukic från Bollnäs är Årets nybyggare-Pionjär i Gävleborg. Ivan driver tre frisörsalonger i Bollnäs och har i år utvidgat verksamheten även till Ljusdal och Söderhamn.

 

Priset i kategorin Nybyggare–Nystart fick Hayssam Mohamad från Sandviken som driver en kiosk vid Sandvik och en klackbar i centrala Sandviken.

I torsdags utsågs Ivan Lukic från Bollnäs till ”Årets nybyggare – Pionjär i Gävleborg” vid en ceremoni på Gävle Slott. Utmärkelsen består av ett diplom. Ivan driver tre frisörsalonger i Bollnäs och har i år utvidgat verksamheten även till Ljusdal och Söderhamn. Priset i kategorin Årets Nybyggare–Nystart, i form av diplom och 10 000 kronor från SEB, delades i år ut till Hayssam Mohamad från Sandviken som i dag driver två företag, en kiosk vid Sandvik och en klackbar i centrala Sandviken.

Det är nionde året i rad som Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) anordnar utdelning av näringslivspriset ”Årets Nybyggare i Gävleborg. Utmärkelserna överlämnades av tf landshövding Anna-Lena Österborg och SEB. På plats fanns också Hans Astorin, priskommitténs ordförande och ny VD på Almi för att berättade om utmärkelserna.

Pristagarna är också kandidater till Årets Nybyggare i Sverige 2011, ett pris som instiftades av Kung Carl XVI Gustaf.

– Det är viktigt att vi lyfter fram duktiga entreprenörer med utländsk bakgrund på det här viset. De har stor betydelse för tillväxten och utvecklingen i länet och bidrar till att företagen i länet utvecklas och att nya företag startar, säger Anna-Lena Österborg.

– Ivan Lukic och Hayssam Mohamad, som båda startat sina verksamheter med begränsade resurser, har lyckats utveckla sitt företagande på ett imponerande sätt och det visar att allt är möjligt. De är viktiga förebilder och som kan inspirera andra att våga ta steget att utveckla sina företagsidéer och företag. Det är angeläget att vi och andra myndigheter, kommuner, näringsliv och föreningar i länet fortsätter utveckla vårt samarbete för att underlätta för företagen och för fler att etablera sig i Gävleborg, säger Anna-Lena Österborg.

Samarbetet har bland annat resulterat i en gemensam vision med strategier inom fyra olika områden; En bra start, En snabb väg in, En öppen dörr och En god livsmiljö. Tanken är att Integration Gävleborg med en styrgrupp och arbetsgrupp ska utforma årliga handlingsplaner utifrån de nya strategierna.  Visions- och strategiarbetet leds av landshövdingen inom ramen för Integration Gävleborg som är samarbetets ”verkstad”. Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Gävleborg, Landstinget Gävleborg, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle och länets alla kommuner.

 

Motiveringar
ÅRETS NYBYGGARE – PIONJÄR Gävleborg 2011
Årets Nybyggare i kategori PIONJÄR är en initiativrik entreprenör som har drivit sitt företag under ett antal år. Han eller hon har fokus på att ständigt utveckla företaget med fokus på tillväxt, lönsamhet och stabilitet.

Årets Nybyggare-Pionjär började med en frisörsalong i Bollnäs. Sedan blev det en till och ytterligare en. I år har nya salonger öppnats i Söderhamn och Ljusdal.

Årets Nybyggare-Pionjär samarbetar med Loreal och har deltagit i mer än 300 visningar av frisyrer i hela Norden. Han har upptäckt vikten av eget varumärke och jobbat fram en serie av egna hårvårdsprodukter som används och säljs i de egna salongerna.

Företaget sysselsätter idag 20 personer, varav 10 är fastanställda.

Trots hinder, så som utländsk bakgrund och etablering i en konkurrensutsatt bransch, har Årets Nybyggare-Pionjär byggt ett tillväxtföretag med lönsamhet, stabilitet och nytänkande.

Utmärkelsen Årets Nybyggare-Pionjär 2011 i Gävleborgs län tilldelas Ivan Lukic som driver företaget ”Salong Donna i Bollnäs AB.

ÅRETS NYBYGGARE – NYSTART Gävleborg 2011
Årets Nybyggare i kategori Nystart är en entreprenör med utländsk bakgrund som utifrån begränsade resurser men med stark egen drivkraft etablerat sig som företagare i Sverige.

Årets Nybyggare-Nystart har efter kort tid i Sverige startat 2 företag inom servicesektorn.

Han har med stor målmedvetenhet, stark vilja och hårt arbete visat en beundransvärd förmåga att snabbt etablera sig som företagare i ett nytt land och i en ny miljö.

Utmärkelsen Årets Nybyggare-Nystart 2011 i Gävleborgs län tilldelas Hayssam Mohamad som driver företagen ”Hayssam i Sandviken AB” och ”Mohamad i Sandviken HB.arets_nybyggare_2011