Global veterinär Nybyggare i Västerbotten

Årets Nybyggare i Västerbotten Annette Kriller tror på sitt företag och investerar intäkterna i utvecklingen av kliniken. Hon har skaffat röntgenapparat, inhalationsnarkosmaskin och labbinredning.
Det är en synnerligen global entreprenör som nu går vidare till riksfinalen.

 

Annette Kriller är född 1965 i Tyskland. Först läste hon sport i Köln och blev klar 1990 med examen i sportvetenskap. Därefter anställdes hon som instruktör hos tyska skidinstruktörföreningen i tre år. Hon kände då att hon skulle följa sin andra passion och började en veterinärutbildning på universitetet i München. Ett år läste hon också på “École vétérinaire de Maisons Alfort” i Paris.

Hon specialiserade sig på smådjur och hästar och hennes speciella intresse gäller slädhundar. Sen 1997 jobbade hon regelbundet som veterinär på slädhundstävlingar runt om i Europa (Finnmarksloppet, Grande Odyssee, Scandream, Transitalia) och i USA, Alaska (Yukon Quest, Iditarod).

Efter fem år som anställd veterinär på en stor djurklinik (där hon utvecklade sina veterinärkunskaper) började hon som egen företagare som s.k. resurs veterinär i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Schweiz. Annette är legitimerad veterinär i Storbritannien (Royal college of veterinary Sciences), Norge, Sverige och Tyskland.

Sen kom kärleken och hon träffade på sin sambo, Dave King. Dave hade bott i Alaska de senaste åren och ett av hans villkor för att flytta ”på andra sidan världen” var att de skulle bosatta sig där klimatet är kyligt.

Efter noggranna funderingar kom de fram till att Norra Sverige skulle kunna passa dem. De flyttade hit juni 2008 och Annette började som vikarie i en veterinärklinik. Tanken var från början att starta en egen klinik så snart som möjligt. Efter en gedigen marknadsundersökning och efter har fått rådgivning hos Entreprenörcentrum öppnade hon sin egen klinik i Slussfors precis vid väg E12 halvvägs mellan Storuman och Tärnaby/Hemavan.

I kliniken tar hon emot alla typer av besök: hästar, hundar, katter och smådjur, från rutinhälsokontroller till akutsjukvård och de flesta operationer. Kliniken har en modern röntgen (mobil och stationär), labb och operationsutrymme med inhalationsnarkos. Dessutom finns det försäljning av hund- katt- och hästmat,
vårdprodukter och leksaker. Eftersom behovet och efterfrågan i Sorsele blev väldigt stort började hon i mitten av 2009 dessutom att ha mottagningstid en dag om veckan i Sorsele.

Från början hade Annette hyrt och byggt om en gammal campingplats som hon nyligen har köpt. Kliniken går så bra att hon har fått nästan 100% finansiering för köpet.

Annette tror på sitt företag och investerar allt överskott i utvecklingen av kliniken. Hon har t.ex. skaffat röntgenapparat, inhalationsnarkosmaskin och labbinredning. Dave, som i dagsläget inte har egna inkomster, arbetar i kliniken och sköter underhållet av huset, häst- och hundgård.

Annette anställde 2009 Malin som går en lärlingsutbildning till veterinär som assistent på kliniken.