Han tävlar med pris och prestanda

Trots svårigheter vid starten har han målmedvetet, med små resurser och hårt arbete, byggt upp ett lönsamt och välrenommerat företag som idag är ett familjeföretag med goda utvecklingsmöjligheter.
Det är motiveringen till att Nashwan Faransi har utsetts till Årets Nybyggare Pionjär i Södermanland.
Kubbat Warda fick utmärkelsen Årets Nybyggare Nystart.

 

Nashwan Faransi kommer från Irak och har varit i Sverige i ca 14 år. Han är gift och har ett barn.
I Sverige har han under kortare perioder arbetat på flera olika ställen bland annat på ett dagis, på en byggfirma och på en pizzeria och restaurang.
År 1999 tog Nashwan över Pizzerian ”Milano” som ligger i centrala Eskilstuna och som var på väg att gå i konkurs. Köpeskillingen var ca 200 tkr och Nashwan finansierade denna genom lån från släkt och kredit från dåvarande ägaren.
Nashwan fräschade upp lokalen och investerade i ny inredning. Han har också ändrat namnet till Phoenix Pizzeria och Restaurang.
De första tre åren arbetade Nashwan varje dag, 7 dagar per vecka och arbetade då upp verksamheten. Den gick bättre och bättre. År 2003 hade Nashwan två anställda samt tog över grannes lokal i syftet att göra inneservering större.
Under tiden har han infört nya maträtter så verksamheten blev istället restaurang och pizzeria. Nashwan har bra översyn över verksamheten, de maträtter som det inte gick bra för bytte han ut mot nya, så han ändrar nästan varje halvår i menyn.
Idag serveras i verksamheten olika pizzor (inkl. amerikanska och mexikanska) och sallader, steak, falafelrätter, olika gyrosrätter, grillrätter, hamburgare mm.
Hans motto är kvalité till bästa pris. Bra kvalité på råmaterial, hög service, välbemötande och hygienen av lokalen är vad han satsar mest på.

Juryns Motivering:

Nashwan Faransi driver sedan år 1999 verksamheten ”Phoenix Restaurang och Pizzeria” i centrala Eskilstuna. Nashwan är en entreprenör som med begränsade resurser, hårt arbete, uthållighet, stark vilja och målmedvetenhet lyckats att arbeta upp ett företag nära konkurs till en framgångsrik verksamhet som idag sysselsätter 5 personer och omsätter ca 2,6 miljoner.

Förutom att han har skapat nya affärstillfällen och bidragit till tillväxten har han också blivit en inspirerande förebild för alla de invandrare som startar och driver egna företag.

Av ovan nämnda skäl tilldelas Nashwan Faransi priset som ”Årets Nybyggare – Pionjär i Södermanlands län 2009.”

Årets Nybyggare Nystart

Kubbat Warda kommer ursprungligen från Irak, är gift och har 3 barn, 2 flickor och en pojke. Till Sverige kom han under november 2000. Efter avslutad SFI studier praktiserade han på olika ställen och därefter gick han i ca ett år på en utbildning på köttskolan. Utbildningen slutade han i februari 2006.
Dec 2006 startade Warda sitt företag under namnet ”Kubbat Warda” med den affärsidé som han hade i sitt hemland, vilket är tillverkning av halvfabrikat av irakiska maträtter.
Rätterna säljs till största delen frysta till kunderna, man kan även beställa ofrysta maträtter om man önskar. Han började med två produkter och idag har han fem: kubbat, kubbat tepsi, kubbat halab, kubbat potatis och lahm ibagin.
De första två görs av burgul, köttfärs, kryddor och lök. De görs i olika storlekar och former och de serveras kokta. Kobbat halab görs av ris, lite potatis, köttfärs och kryddor och kubbat potatis har samma ingredienser men istället för ris används potatis och dessa två serveras stekta. Lahm ibagin är som en liten pizza gjord på köttfärs, lök, kryddor och mjöl.
Verksamheten drevs till en början i mindre skala pga begränsade resurser. Finansiering av startkapitalet löste han genom lån från släktingar.
Första året arbetade enbart Warda i verksamheten. Verksamheten har under tiden utvecklats och nu arbetar Wardas fru och en heltidsanställd där för att möta den ökande efterfrågan. Verksamheten har öppet 7 dagar per vecka.
Största delen av hans kunder är landsmän, men nu har även svenskar börjat handla därifrån.
Kunderna kommer inte enbart från Eskilstuna och närliggande städer utan även från Stockholm, Uppsala, Örebro, Malmö, Göteborg, Enköping, Linköping mm och handlar ofta från verksamheten när de är på besök hos släktingar och vänner i Eskilstuna.
Warda levererar även sina produkter till närliggande städer om det finns tillräckligt med beställningar.
Warda har också planer på att inom en snar framtid införa nya irakiska produkter som kan levereras färska vid speciella tillfällen

Juryns Motivering:

Warda driver sedan slutet på 2006 verksamheten ”Kubbat Warda” i Eskilstuna.

Warda insåg efter en tid i Sverige vilken affärsmöjlighet det fanns för hans affärsidé från hemlandet inom tillverkning av etniska maträtter. Trots svårigheter vid starten har han målmedvetet byggt upp, med små resurser och hårt arbete, ett lönsamt och välrenommerat företag som idag är ett familjeföretag med goda utvecklingsmöjligheter.

Av ovannämnda skäl tilldelas Warda priset som ”Årets Nybyggare – Nystart i Sörmlands län 2009”.

01