Han tog rätt steg i stålbranschen

Hannes Vallak som äger och driver familjeföretaget Ferrox AB i Grythyttan är en doldis i länets näringsliv – men något av en kändis i stålindustrin. Såväl i Norden som i Baltikum. I veckan utsågs han till ”Årets pionjär i Örebro län” av Almi/IFS.

– Överraskande, men roligt. Det är en uppskattning som jag delar med hela personalen. Det är deras ”fel” att vi finns. Alla ställer upp till hundra procent även lördagar och söndagar när det kört ihop sig med leveranserna, säger Hannes Vallak.
Företaget tillverkar och säljer förbrukningsvaror till den svenska, nordiska och globala stålindustrin och Hannes förklarar företagets strategi;
– Gå med små steg åt rätt håll, spring inte åt fel.

Startades 1953
Ferrox AB som startades 1953 av Hannes pappa Enn Vallak omsätter i dag över 50 miljoner kronor. Pappa Enn flydde med sin familj från Estland till Sverige 1944. Han var entreprenör och innovatör och startade Ferrox för att tillverka sin egen uppfinning; Vallak-boxen.
– Den utsågs på sin tid till en av efterkrigstidens viktigaste uppfinningar som gjorts i Sverige. Det var en förtillverkad så kallad sjunkbox som används vid stålframställning, men på 1970-talet kom stränggjutning och tog nästan alla marknadsandelar.

Nästan i graven
När Hannes tog över 1983 hade verksamheten varit på vippen att gå i graven. I dag är det ett lite men framgångsrikt familjeföretag med 25 anställda i Grythyttan. Företaget finns också på SSAB i Luleå.
– Vi är sedan drygt tio år tillbaka ett av medlemsföretagen i branschorganisationen Jernkontoret. Det är mycket viktig för oss. Här kommer vi i kontakt med forskare och våra kunder stålföretagen. Medlemskapet har gjort att vi fått nya kunder runt om i världen, säger Hannes Vallak och berättar att brännlansar som skär genom de flesta material i dag är ledande i en blandad produktportfölj.

Hur har företaget beläget ganska avlägset i Bergslagen klarat sig mot den tuffa konkurrensen i branschen?
– Vi har haft tur, säger Hannes. Men vi har också skaffat ett eget flygplan som är stationerat i Karlskoga, 35 km från Grythyttan. Det tar exempelvis bara en timme och 41 minuter att ta sig till kunderna i Lettland.

Framtiden?
– Det finns både hot och möjligheter, svarar han på sitt speciella sätt.