Jason Årets Nybyggare i Dalarna

Han startade sitt företag 2006 en kort tid efter att han kommit till Sverige från USA. Hans målmedvetenhet, entreprenöranda och kontinuiteten i utvecklingen av en verksamhet gör honom till en inspiratör och förebild.
Jason Holifield, Missalischino Constantino AB, är Årets Nybyggare i Dalarna. Och det började med naturjuicer…

 

Läs mer om Jason och hans företag!

# Café Bagarstugan

Bagarstugan Café & Konditori finns också på Facebook – här kan vi följa Jasons entrepreneuriella kamp…

Senaste Nytt på “Fejan”:

“Nu har Jason fått tag på det kylskåp som han önskat så länge.
Ett 50-tals kylskåp som hans mormor och morfar hade i deras hall fylld med läsk. Så numera är det självservering utav läsk på Bagarstugan. Känn er som hemma!”

Nominerade till Årets Nybyggare 2009 i Dalarna var förutom Jason Holifield:

# Qurux – Maka Mohamed Said , Borlänge

Maka startade sitt företag 2 år efter att ha kommit till Sverige från Somalia. Hon har övervunnit många hinder för att nå dit hon är idag. Makas entreprenörskap, drivkraft och vilja är en förebild för andra.

# LC Optik – Sergiy Valyukh

Sergiy kom till Sverige från Ryssland som forskare. Han utvecklade sin egen produkt, patenterade den vilken kom att bli grund till hans företag 2007. Sergiy har lyckats kombinera forskning och företagande och detta gör honom till en förebild.

Jury har bestått av representanter från

XBASE, Läns styrelsen, Falun Borlänge Regionen och Invest in Dalarna Agency.

ert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jason är enligt Maria Ines Ribeiro de San Juan på ALMI i Dalarna “en riktig nybyggare som började från 0 och steg för steg håller på att bygga upp sitt företag för att komma till sitt slutliga mål – fastighetsaffärer!”

Maria berättar om Jason:

“Killen kom till Sverige för fem år sedan, hitkallad av sin kärlek till Sanna, hans sambo. Tillsammans har de en dotter Maja och två katter. Familjen bor bakom deras Café & bageri på Falu Gruva som finns med i Världsarvslistan.
Jason startade sitt företag i augusti 2006 från scratch. Han skulle sälja naturjuicer med en specialingrediens som gjorde hans produkt till en hälsodryck. Han erbjöd sina kunder även kaffe och bullar & sånt. Han hade inga pengar och fick en minilön på 50000 från Almi. Vatten, is och lokal på torget fick han gratis. Efter ca tre månader på Faluns främsta torg fick han veta att det fanns ett litet kafé som inte gick så bra som var till salu. Jason slog till och köpte det.

Kafféet hade tre bord och plats för 12 pers. Jason och Sanna byggde om och snart hade de plats för ca 20 pers i en mysig miljö. Dessutom upptäckte Jason att det var möjligt att ladda ner gamla stum svart/vita filmer (Chaplin, Marx & Groucho, etc) och visa dem på väggen i kafféet. Det blev en succé bland ungdomar som fyllde kafféet till bristningsgränser. Pensionärer blev också stamkunder som kunde komma och fika 2-3 ggr/dag för där blev de serverade “vid bordet” – något som Jason också införde.
Gatan där kaféet låg ingick i ett renoveringsprojekt och för Jason blev det genast problem för kunderna kunde inte komma fram till honom längre. Jason passade på och köpte ytterligare ett kafé i ett annat område i Falun – Regementet – ett företagskvarter där Mediaskolan också har sin verksamhet.

Cateringverksamhet adderades till verksamheten och namnet Lion Heart blev synonymt med goda sallader, smörgåsar och kaffe med dopp. När gatans renovering blev klar, sålde Jason sitt första kafé. All vinst investerade han i verksamheten. Under dessa år levde han och familjen på det lilla som företaget tillät dem att ta ut som lön.
Jason kunde inte driva verksamheten fullt ut under sommarmånaderna då studenterna fanns inte på plats och de flesta kontoren var stängda. Han och Sanna hade redan provat på att driva ett sommarkafé i en kulturminnesmärkt gammal järnaffär med goda resultat. Verksamheten utökades när de även hyrde och tog över själva huset och gjorde om det till ett visningsobjekt.
Under jul blev det “jul på gammaldags vis” på Thunströms – en stor succé. Jason blev samma år nominerad till Årets Nybyggare och var en av de tre finalisterna. Tyvärr blev en annan företagare Årets Nybyggare 2009.

Jason har nu fått veta att den anrika Bagarstugan på Falu Gruva-området var till salu. De nya reglerna angående hantering av livsmedel gjorde det mycket svårt att driva verksamhet som hade en nedgång och icke verksamhetanpassat kök. Detta avskräckte inte Jason & Sanna som, med egna medel efter försäljning av Lion Heart, kunde starta ett aktiebolag samt köpa Bagarstugan och anpassa den till en fungerande verksamhet. Inriktningen skulle vara egentillverkade praliner samt kaffe med goda saker.

Verksamheten utvecklades, Jason deltog i ALMIs mentorprogram och tillsammans med sin mentor som är i fastighetsbranschen har de planerat och lagt fram en bra utveckling av företaget på ett sätt som ger mer pengar in utan att kräva stora investeringar i köket.

Resultatet blev ett fräscht och härligt salladserbjudande som slog väl ut. Företaget presenterar ett blygsamt resultat men som är tillräckligt för att familjen ska kunna leva på det. Det mesta av företagets pengar stannar fortfarande i företaget i form av olika investeringar.

Under nomineringsprocessen till Årets Nybyggare 2010 blev Jason en joker som kom till finalen tillsammans med 2 andra företagare. I samband med Årets Sjärngalan där 9 priser delades ut till olika kategorier företagare, blev Jason Holfield korad till Årets Nybyggare 2010.

Jason är en gemytlig person som delar av med sig sina erfarenheter. Många är de som kommer till honom med frågor om råd och tips. Ingen går besviken”.