Kreativ entreprenör med ledartalang

John Curovac är en målmedveten entreprenör med kreativa tjänster och produkter, en ledartalang som ger sina anställda frihet under ansvar.
Därför har han av IFS fått utmärkelsen Årets Nybyggare Pionjär 2009 i Småland. IFS-priserna har fått stort genomslag i media, t ex i Smålands-Posten (se klipp t h).

 

John Curovac har byggt upp sin verksamhet med hjälp av små startkapital från en jourbutik till ett väl fungerande företag med 19 anställda i ICA detaljhandeln, där endast två procent av företagsledarna har utländsk bakgrund.
“Vi tycker att John Curovac är en förebild för personer med utländsk bakgrund, men också för ungdomar, med tanke på hans tidiga företagarkarriär” skriver IFS i sin motivering.

John Curovac började sin karriär som företagare redan 19 år gammal. När han slutade gymnasieskolan 1995 hade han som målsättning att skapa försörjning på egen hand. Han tog ena utmaningen efter det andra och under de senaste 14 åren har han utvecklats till en framgångsrik och väletablerad företagare. Han har på ett målmedvetet, beslutsamt och affärsmässigt sätt, och med ett väldigt litet startkapital, arbetat upp sig från jourbutikinnehavare till ICA-handlare.

Johns motto kundfokus, service och arbetsglädje förvandlade en olönsam ICA-handel mitt i centrala Växjö till ett välmående företag med 19 anställda. Dessutom har han visat på nytänkande inom sin bransch genom att utveckla en ny teknisk lösning för kassakösystemet som ger kunden möjlighet att bestämma servicenivån i butiken (ICS-instant cashier service).

“Vi finner John lämplig som förebild för personer med invandrarbakgrund, inte minst med tanke på de krav som ställs för att kunna tillhöra ICA-kedjan. Vi anser också att han är en lämplig förebild för alla ungdomar, med tanke på hans tidiga företagarkarriär” skriver IFS.

Historik
John Curovac kom till Sverige 1992 som sextonåring från krigets Bosnien-Herzegovina. Efter att ha avlutat sin gymnasieutbildning 1995 öppnade han en jourbutik i Karlskrona med endast 10.000 kronor i startkapital . Butiken växte snabbt från 50 kvadratmeter till 250 kvadratmeter och fick tillhöra ICA-kedjan som ”Nära-dej butik”.
Efter ytterligare två år har han förvärvat två glassbarer i Karlskrona. Han sökte nästa utmaning och fick uppdrag som ICA-handlare och tog över ICA Nära Espehallen i Ronneby. 2004 fick han ta över ICA Supermarket A-Center i Växjö som för tillfället gick väldigt dåligt.
Han döpte om det till ICA Supermarket Cityhallen, organiserat om, såg över strategier och satsade på kontinuerlig utbildning av personalen och sig själv. Idag är Cityhallen en välsorterad butik med glad personal och hög servicenivå.

Innovationen i ICA-butiken
John såg att köerna ibland var för långa och personalen var alldeles för upptagen med att avverka kön istället för att kalla på mer personal och öppna en kassa till. John insåg att det borde finnas en enkel lösning där kunden själv skulle kunna kalla på personal till nästa kassa med en enkel knapptryckning. Han hittade dock inte någon lösning på marknaden, utan fick uppfinna det själv.
Tillsammans med sin bror Max som också jobbar i ICA-butiken har han utvecklat ett system och gett ett norskt företag uppdraget att bygga den tekniska lösningen.
En el-stolpe med en pekskärm placeras mellan kassorna och när kunden trycker öppnas nästa kassa inom trettio sekunder. På så sätt ger man kunderna makten att bestämma när nästa kassa ska öppnas, och systemet fungerar utmärkt.

Visionen
Johns vision är att utvecklas inte enbart som affärsman utan också som människa och ledare. Att ha en välfungerande verksamhet med välutbildad personal där han kan göra sig överflödig är en av hans visioner.
Han har utbildat sig genom ICA-koncernens utbud för ledare och siktar på att leda en ICA Kvantum med över 100 anställda. Han ser fram emot nästa stora utmaning. Samtidigt hoppas han på en fungerande relation och tid för att bilda familj i framtiden.

ICA-handlaren i branschen
Inom livsmedelsbranschen är ICA en storspelare med 1400 butiker runt om i landet och 37% marknadsandel. Av dessa ICA-handlare har endast 2 % utländsk bakgrund enligt Valter Sandberg, driftledare Supermarketprofil på ICA Sverige. Detta beror på att ICA Sverige AB är ansvarig för att rekrytera nya handlare som får leva upp till vissa grundkriterier och ställs en rad krav på bland annat ledarskap, branschkunskap och erfarenhet för att få möjlighet att driva ICA-butik.  John Curovac har visat engagemang och kompetens under åren, har uppfyllt ICA-s krav samt driver sin verksamhet med bättre resultat än vad branschen generellt uppvisar.