Nytänkande uppstickare i Värmland

Uppstickare, framåttänkande och inspirerande. Så beskriver juryn Årets Nybyggare i Värmland Abid Magid.
Han tog emot utmärkelsen av landshövding Eva Eriksson vid en prisceremoni i onsdags.

 

Abid Magid kom till Sverige år 2004 och startade samma år frisörsalongen Elias Salong. Han har skapat sin egen nisch i branschen genom snabba klippningar till låga priser.

Han är dessutom en inspirationskälla för tidigare anställda som han lärt upp och hjälpt starta företag. Fem tidigare anställda driver idag egna salonger, varav två i Karlstad och resterande i Arvika, Kil och Sunne. Eftersom han själv upplevt hur svårt det kan vara att få arbete som nyanländ invandrare, vill han hjälpa andra invandrare med anställning och att förstå det svenska systemet.

Abid har också på ett fåtal år lycket expandera verksamheten från en liten lokal på 25 m2 till nuvarande lokal på 130 m2 med två anställda och två praktikanter.

Abid kommer från Kurdistan och fick tidigt  börja  jobba. Redan vid tio års ålder – efter att hans pappa gått bort – fick han börja bidra till familjens försörjning. Från att ha sålt cigaretter och vatten på gatan till att ha startat en biljardhall kom han senare i livet i kontakt med en man som lärde upp honom till frisör.

Abid kommer nu att delta som Värmlands representant i den nationella tävlingen Årets Nybyggare i Sverige. Den 13 oktober utses vinnaren vid en ceremoni på slottet då kung Carl XVI Gustav överlämnar ett pris på 100.000 kr. Kriterierna för priset är att det ska gå till en företagare med utländsk bakgrund som startat och driver företag. Någon som kan tjäna som förebild för andra invandrare.

I juryn för priset har ingått representanter för ALM/IFS, Karlstads kommun, Region Värmland, SEB och Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

vmln3 vmld2