Serieentreprenörer får Nybyggar-Pris

Serieentreprenörerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya får idag utmärkelsen Årets Nybyggare Pionjär vid en ceremoni på Tessinska Palatset på Slottsbacken.
Önder Al får utmärkelsen Årets Nybyggare i Stockholm kategori nystart.

video1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya är barndomsvänner och kommer ursprungligen från Iran och har delvis växt upp där. Ashkan växte upp i Gävle och Saeid i Husby utanför Stockholm. På fem år har de startat sex framgångsrika företag.

Det hela började med ett misstag, Saeid Esmaeilzadeh, docent i kemi vid Stockholms universitet, jobbade i labbet med att odla kristaller när plötsligt en smältugn gick sönder. Så istället för att kylas av långsamt stelnade keramsmältan hastigt vilket ledde till ett nytt stenhårt glasmaterial.

Saeid studerade det nya materialet och kom fram till att det hade stor potential men han visste inte riktigt till vad så han kontaktade sin barndomsvän Ashkan Pouya för hjälp. Ashkan som med en utbildning i företagsekonomi från Uppsala, Kanada och Tyskland var inte sen att ingripa.

Tillsammans sökte de patent och försökte hitta en användning för det nya glasmaterialet. Men trots tappra försök så kunde de inte komma på hur de skulle använda det nya materialet, så de bestämde sig för att bjuda in ett antal potentiella kunder för att tillsammans kunna utveckla lönsamma produkter som de verkligen hade behov av.

Och så uppstod deras första företag: Diamorph, ett materialutvecklingsföretag inriktat på glas och keramer. Företagets hårda material används idag i vitt skilda produkter som rullager, vindkraftverk och medicinska implantat.

Barndomsvännernas företagande slutar inte där. Sedan starten av Diamorph har Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh startat ytterligare fem hi-tech företag genom sin företagsinkubator Serendipity innovations:

# Organoclick – modifierar miljövänliga cellulosamaterial.
# Nanoligica – sysslar med solenergi och nanomaterial.
# Prozeo – arbetar med medicinska implantat.
# Xbrane Bioscience – utvecklar proteiner för läkemedelsindustrin.
# Boxit Robotics – sysslar med förenklad robotautomation
.
Serieentreprenör och jujutsuvärldsmästare

Ashkan Pouya 33 år. Ashkan Pouya är en erfaren serieentreprenör som har varit inblandad i uppbyggandet av flertalet forskningsbaserade bolag, både i verkställande och icke verkställande befattning. Han är innovationsdirektör vid Lunds universitet sedan april 2010. Ashkan har en utbildningsbakgrund i Business Administration där han studerat vid Uppsala universitet, Queens University och WHU-Otto Besheim School of Management i Tyskland. Vidare har Ashkan haft en framgångsrik karriär som elitidrottsman där han år 2000 blev Världsmästare i Combat Jujutsu.

Saeid Esmaeilzadeh 35 år. Saeid Esmaeilzadeh är professor i materialkemi vid Stockholms Universitet. Han disputerade vid samma universitet år 2000 och år 2002 utsågs Saeid till Sveriges yngsta docent. Han har mottagit ett stort antal priser och utmärkelser för sin forskning och insatser som entreprenör. Saeid är också en serieentreprenör som medverkat i byggandet av ett flertal forskningsbaserade företag.

video2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Som invandrare försöker jag och mitt företag jobba som en bro mellan svenska företag och turkiska kunder och företag. Jag kan båda ländernas
kultur, kunders förväntningar och hur affärskontakter sköts. Det tror jag är nyckeln till att lyckas med försäljningen.

I maj 2007 kom Önder Al till Sverige. Ett år senare startade han Alsware. Företaget jobbar med att skapa och bygga internationell marknadsföring och
distributionskanaler för företag med innovativ teknologi.

Anledningen till att Önder Al startade sitt företag Alsware var att han såg stora handelsmöjligheter mellan Turkiet och Sverige. Själv är han utbildad elektronikingenjör, med erfarenhet från försäljning inom olika turkiska företag. Eftersom han själv hade god insikt och ett bra kontaktnät i båda länderna, kände Önder Al att han själv hade bra förutsättningar för att ta tillvara på handelsmöjligheterna inom olika sektorer.