Vinnare i Årets Nybyggare region norr 2019Årets Nystart, Årets Unga Pionjär och Årets Pionjärer 2019 i Region Norr

Mohammad Shammout, Pet Blanche, utnämndes under onsdag kvällen till regionens ”Årets Nystart”, Ruben Ismail Alkhalil, Hydro-Team utsågs till ”Årets Unga Pionjär” och Delia Zadius, Blomstra AB, till ”Årets Pionjär” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i Region Norr.

Mohammad Shammout fick ta emot utmärkelsen som Årets Nystart då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum på Residenset i Umeå. Mohammad grundade företaget Pet Blanche i Överkalix. – Som geolog tvingades han fly från Syrien och hamnade i Turkiet där han arbetade i en djuraffär, medan resten av hans familj var på flykt. Efter ankomsten till Överkalix och familjen slutligen är samlad kunde han blicka framåt och praktiserade på en hundfrisering. Med många goda människor hjälp lyckades han etablera och expandera sin verksamhet inom ett bristområde i norra Sverige, säger Emanuel Dohi, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Norr.

Vidare under kvällen tar Ruben Ismail Alkhalil emot utmärkelse Årets Unga Pionjär. Ruben tvingades fly från kriget i Syrien. Med erfarenheter från att driva 17 egna växthus i Syrien enligt 7000-åriga gamla traditioner parallellt med att han studerade till jordbruksingenjör, och tar med sig denna kompetens till Sverige varpå han startar en verksamhet på fokus på modernt mikrojordbruk och självhushållning. – Ruben har kommit långt på kort tid med en idé som ligger helt rätt i tiden, säger Emanuel Dohi.

Delia Zadius tar emot utmärkelse Årets Pionjär. När Delia, med rötter i Kurdistan och en tuff skolgång började hon som 18 åring arbeta som personlig assistent för att därefter som 25 åring starta sin första verksamhet. – Idag, åtta år senare har hon lyckats etablera ett välmående företag med verksamhet på över 10 orter i Sverige som sysselsätter drygt 100 medarbetare som hon samlat kring sin vision, säger Emanuel Dohi.

Vinnarna från Region Norr kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 4 november.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Norr. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Emanuel Dohi.

Den externt oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Emanuel Dohi (Dohi), Ida Backlund (Rapunzel), Lars Stenlund (Vitec), Marie Johansson (Sparbankstiftelsen), Jörgen Larsson (Inlandsinnovation) och Markus Olsson (Fort Knox Förvaring). Förutom juryn så består nomineringsgruppen av Mirjana Amovic (Almi) och Jane Axelsson (SEB).

För mer information, kontakta: Emanuel Dohi, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Norr, 070 980 95 31, emanuel@dohi.se

Rafael Bermejo, ordförande Stiftelsen IFS, 0706-399121, rafael.bermejo@ifs.a.se

Nomineringskommitténs motivering:

Årets Nybyggare 2019 – Region Norr Med handfast integritet för att allt liv är viktigt, har Ruben skapat en fungerande verksamhet på relativt kort tid trots stora utmaningar och inträdesbarriärer. En nyanländ entreprenör som startar upp direkt och har visat på mycket goda entreprenörsegenskaper där han bidragit till att Överkalix och norra Sverige har en sedan länge saknad verksamhet.

Årets Pionjär 2019 – Region Norr Delia har startat ett företag som under lång tid levererat en hög tillväxt och bidragit till integration i alla dimensioner. Blomstra känns mycket genomtänkt där medarbetare och kunderna alltid står i fokus. Till det finns ett mycket stort socialt engagemang och värme för människors och samhällets bästa. Delia har en stor förmåga att kontinuerligt samla rätt kompetenser omkring sig. Ambitionen är att vara Sveriges enda privata alternativ inom framtidens omsorg.

Årets Unga Pionjär 2019 – Region Norr Med inspiration från forntida tekniker och fokus på produktion och miljö har Mohammad mycket snabbt etablerad en högt innovativ startup som kommer förändra vårt sätt att tänka kring självförsörjning och närproducerat. På köpet smaksätter Hydro Team också Sverige.