Vinnare i Årets Nybyggare region Stockholm

Allen Ali Mohammadi, Hippogriff AB, utnämndes under onsdagskvällen till regionens ”Årets Nystart”, Noel Abdayem, The Humble CO., till ”Årets Unga Pionjär” och Susanne Najafi, BackinMinds Invest AB, till ”Årets Pionjär” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i Region Stockholm.

Allen Ali Mohammadi

Allen Ali Mohammadi fick ta emot utmärkelsen som Årets Nystart då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund ägde rum på Tessinska Palatset. Allen grundade företaget Hippogriff efter det att hans mormor omkommit i hjärtinfarkt under en födelsedagsfest när hon var bara 63 år gammal.

– Hippograf utvecklar och säljer Heartstrings, ett prisbelönt verktyg som hjälper läkare att diagnostisera hjärtsjukdomar i tidiga skeden med hjälp av Artificiell Intelligens (AI). Hippogriff har en banbrytande, effektiv teknologi för att upptäcka hjärt- och kärlsjukdomar innan uppenbara symptom har uppstått. Det viktigaste värdet är förstås det mänskliga värdet, som möjliggör för vårdgivare att rädda liv hos patienter som har tillstånd som de inte kan upptäcka med befintlig teknik. Att efter bara fyra år i Sverige etablera ett så avancerat företag är en fantastisk bedrift säger Fredrik Lindgren, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Stockholm.

Noel Abdayem

Vidare under kvällen fick Noel Abdayem ta emot utmärkelse Årets Unga Pionjär. När Noel startade företaget, parallellt med sina tandläkarstudier, ville han motverka världens största folkhälsosjukdom, karies.

– Noel har också ett stort socialt engagemang. Genom företagets stiftelse, Humble Smile Foundation, hjälper de barn i behov av munvård att få den hjälpde behöver. På bara sex år har han skapat en global verksamhet och sålt 15 miljoner helt nedbrytningsbara tandborstar i 25 länder. enom sin verksamhet har han hjälpt 100 000 barn runt om i världen med tandvård och munhygien. Att som 28 åring lyckats genomföra sin vision på detta sätt är imponerande, säger Fredrik Lindgren.

Susanne Najafi

Susanne Najafi fick ta emot utmärkelse Årets Pionjär. Susanne är en sann entreprenör och har grundat sju bolag varar tre inom tech-sektorn, det största är Eleven (Unity Beauty Group) en av nordens största e-handlare inom skönhetsprodukter.

– Susanne, med sitt bolag BackingMinds, har valt en annan väg än det traditionella riskkapitalet och fokuserar på att hitta duktiga entreprenörer bortom den homogena grupp som andra riskkapitalister vanligtvis satsar på. Med utgångspunkt från att förändra saker som inte fungerar som de borde har Susanne gjort en fantastisk entreprenöriell karriär och är en förebild för många unga både i och utanför socialt svaga områden, säger Fredrik Lindgren.

Vinnarna från Region Stockholm kommer nu att möta vinnarna i de övriga frya regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 4 november.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Stockholm. Det var ingen lätt uppgift att utse årets vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana företagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Fredrik Lindgren.

Den externt oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Fredrik Lindgren (Kunskapsskolan AB), Eva Forsén-Ingers, Björn Weigel (Dobono AB), Donnie Lygonis (KTH), Jonas Aulin (SEB), Felipe Mendoca (Jobbusters AB) och Andra Farhad (Börshajen AB).

För mer information, kontakta: Fredrik Lindgren, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Stockholm, 0767-797612, fredrik.Lindgren@kunskapsskolan.se

Rafael Bermejo, ordförande Stiftelsen IFS, 0706-399121, rafael.bermejo@ifs.a.se

Nomineringskommitténs motivering:

Årets Nystart 2019 – Region Stockholm Allen Ali Mohammadi har sedan han kom till Sverige 2014 på ett imponerande sätt etablerat både sig själv och ett innovativt företag med stor potential inom medicinsk diagnostik – Hippogriff – som baserat på modern teknologi och AI med hög effektivitet och säkerhet kan identifiera risk för hjärtfel hos patienter runt om i världen.

Årets Unga Pionjär 2019 – Region Stockholm Noel Abdayem har med visionärt och uthålligt entreprenörsarbete skapat ett internationellt snabbväxande och lönsamt företag inom munhälsa, en bransch präglad av hård konkurrens från de stora konsumentbolagen. The Humble Co bidrar med både sina produkter och sitt samhällsengagemang till hälsosammare och hållbara samhällen runt om i världen.

Årets Pionjär 2019 – Region Stockholm Susanne Najafi för både en inspirerande personlig resa och en dokumenterad framgångsrik entreprenörskarriär som lett fram till skapandet av Backing Minds, ett riskkapitalbolag med en tydlig egen nisch och internationella ambitioner, där hållbarhet är en integrerad del och där flera unga lovande redan företag finns i portföljen.